PAYMENTS SERVICES DIRECTIVE II - PSD2

De PSD2-regelgeving is een bijzonder voorbeeld van een mogelijkheid waarbij het ‘slim gebruik maken van data’, organisaties een competitieve voorspring kan geven.

PSD2 is nieuwe Europese regelgeving op het gebied van betalingsverkeer, die, zoals het er nu uitziet, tweede helft 2018 van kracht wordt. Maar daar waar de eerste PSD-regelgeving de bedoeling had om een gelijk speelveld te creëren en vooral voor banken een compliancy-uitdaging betekende, wordt met de opvolgende PSD2-regelgeving potentieel een revolutie in betalingsverkeer ontketend. PSD2 verplicht banken om via een open standaard (API) externe partijen – mits er toestemming is van de individuele consument – toegang te geven tot rekening- en betalingsgegevens van die klant (‘access to the account’, of X2A). Met deze toegang kan rekeninginformatie getoond worden en ook betalingstransacties geïnitieerd worden (‘payment initiation’). Deze externe partijen kunnen andere banken zijn, maar ook nieuwe toetreders, die middels innovatieve dienstverlening allerlei kansen en nieuwe mogelijkheden weten te creëren. Ondertussen zullen financiële instellingen het monopolie op informatie over betalingsverkeer kwijtraken.

Kortom, met de komst van PSD2 zal betalingsverkeer zich radicaal ontwikkelen en voor klanten gemakkelijker, efficiënter en persoonlijker worden. Banken, FinTechs en andere toetreders zullen hun dienstverlening met betrekking tot betalingsverkeer verder optimaliseren en afstemmen op de financiële keten.

Toekomstige ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden:

  • Dashboards zullen klanten meer inzicht geven in hun diverse financiële producten over hun banken heen. In één oogopslag krijgt de klant inzicht in zijn of haar betaalrekeningen, hypotheken en leningen, verzekeringen, etc., die hij heeft lopen bij meerdere banken zoals ABN AMRO, ING, Rabobank, etc.
  • Nieuwe toetreders zoals Google, Facebook etc., zijn bezig diensten te ontwikkelen op het gebied van betalingsverkeer.
  • Online producten kopen in bijvoorbeeld een webshop zal zonder tussenkomst van een online banking-app plaatsvinden. De webshop zal rechtstreeks het aankoopbedrag afschrijven van de rekening van de klant.

Spring United kan met haar brede kennis en ervaring met betrekking tot de financiële oplossingen en systemen in de bankenwereld u helpen bij:

  • Het uitvoeren van een ‘quick scan’ om te onderzoeken wat de nieuwe PSD2-regelgeving voor uw bedrijf en dienstverlening aan de klant kan betekenen.
  • Het uitwerken van een strategische visie en innovatief plan, die de nieuwe PSD2-ontwikkelingen laat aansluiten bij de veranderende behoefte van uw klant en de impact daarvan op uw bedrijfsvoering.
  • Het inventariseren welke financiële betalings- en klantgegevens van de banksystemen voor uw bedrijf interessant kunnen zijn. Wij kennen de financiële systemen van de bank en de ontwikkelingen in de markt.
  • Het realiseren en implementeren van de projectmatige veranderingen, die aansluiten op de nieuwe PSD2-regelgeving en uw bedrijfsvoering klaarmaken voor de innovatieve financiële klantoplossingen van de toekomst.

Wij bieden uitgebreide inventarisatie- en adviesdienstverlening en kunnen u helpen met het realiseren van uw oplossingen.

 

HEBBEN WIJ JE INTERESSE GEWEKT? NEEM DE VOLGENDE STAP

Scroll to top